Het allerlekkerste ijs ooit gemaakt!

Zojuist zag ik een gezin met een klein meisje glunderend naar buiten komen lopen hier bij onze ijssalon in de stad. Wij wonen vlakbij ijssalon Salute en af en toe, vaak na het avondeten, wippen we even aan. Heerlijk ambachtelijk bereid schepijs gepresenteerd in een knapperig hoorntje. Dit zijn de momenten waar iedere ijsbereider het voor doet, waar ons hart warm van gaat gloeien. Op een zonnige dag genieten van heerlijke smaken!

In Nederland wordt op hoog niveau ambachtelijk ijs gemaakt en bij vele ijssalons vol enthousiasme verkocht. We kennen zelfs een kleine dertig SVH meesterijsbereiders, die schepijs maken tot een ware kunst hebben verheven. De liefde waarmee zij nieuwe smaken bedenken en in de markt weten te zetten is een vak apart. Wie weet heeft u ook een mooie ijssalon in de buurt waar u een heerlijk ijsje kunt gaan halen.

Inmiddels is het alweer dik 10 jaar geleden, maar destijds heb ik een cursus gevolgd in Wageningen; gespecialiseerd ijsbereider.  Hier worden de ijscomannen in spé de kneepjes van het vak bijgebracht; van grondstoffenkennis tot receptuurberekening. Natuurlijk wordt de presentatie hierbij niet vergeten.

Dit najaar ga ik iets nieuws introduceren. Ik heb het gezien in Amerika waar het een ongelofelijke hit is en binnenkort ga ik een ijssalon in Londen bezoeken 🙂 waar ze het hebben geïntroduceerd als eerste in Europa. Het allerlekkerste ijs ooit gemaakt! Met behulp van stikstof, 200 graden onder nul, gaan we ijs maken op locatie. Dit is absoluut de beste manier om ijs te maken. Het belangrijkste is bij ijs immers de structuur. Doordat de vloeibare stikstof zo koud is heb je geen last van kristalvorming. Het ijs is veel zachter en smaakt veel beter.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *