Gek op chocolade!

"snoep supermarkt"Heerlijk hoor, zo’n zakje paaseitjes uit de supermarkt voor 2 euro per pond. Wie pakt er niet even snel een reep mars of snickers mee na het tanken bij de benzinepomp. Terwijl de meeste mensen blijven knagen op een stuk chocolade uit de supermarkt wil ik u graag kennis laten maken met de wereld van échte chocolade.

De chocoladeproducten die door de fabrikant worden geproduceerd moeten een tijdje in de supermarkt kunnen blijven liggen. Bovendien vindt de consument het prettig als het product niet te veel kost. Dit komt de smaak van de chocolade natuurlijk niet ten goede; daarnaast worden er e-nummers aan toegevoegd.

E-NUMMERS? Wat is dat eigenlijk precies?..Dit zijn toevoegingen in ons voedsel die van nature niet in ons voedsel voorkomen en ook geen voedingswaarde hebben. Maar waarom stoppen ze die dan in onze heerlijke paaseitjes?

Vanwege dus de houdbaarheid en de presentatie, zoals bijvoorbeeld kleur. De chocolade mag in de supermarkt natuurlijk ook nooit wit uitslaan, terwijl dit geen invloed heeft op de smaak. Vergelijk het een beetje met de biefstuk in de vitrine die de klant het liefst prachtig mooi rood wil zien. Bovendien moet de chocolade lekker ruiken (geurstoffen) en lekker “smaken” (smaakstoffen)."koetjes reep"

Echte chocolade is niets meer (maar ook niets minder!) dan cacao, cacaoboter en suiker. Heel simpel dus eigenlijk; allerlei additieven zijn overbodig. Maar wat maakt de chocolade uit de supermarkt dan inferieur aan de chocolade van de chocolatier? In de supermarkt worden er, naast de kunstmatige toevoegingen, meer suiker en vet in de chocolade gestopt. Dit is niet lekkerder, maar wél goedkoper. Suiker en vet kosten niet zoveel en cacao is juist erg prijzig. En wat stopt de producent dan minder in de chocolade?…Juist, de cacao.

Ik heb op een blauwe maandag nog ‘s marketing gestudeerd en vond dit erg interessant.  Het komt allemaal neer op geld; hoe verkoop je zoveel mogelijk chocolade tegen een zo laag mogelijke prijs zonder dat de consument gaat klagen. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld de Koetjesreep. Kent u ‘m nog? Erg populair een tiental jaren geleden.  Maar wist u dat deze reep minder dan 35% cacao bevat en daardoor zelfs geen chocoladereep meer mag worden genoemd! De koetjesreep wordt daarom cacaofantasie genoemd. Ik vond het als kind al niet te eten.

Half februari heb ik op mijn facebookpagina een post geplaatst over het maken van écht lekkere chocolademelk. Heerlijk simpel; haal goede chocolade (liefst bij banketbakker) of een mooie reep chocolade uit de supermarkt (zonder nootjes :-)), verwarm melk in een pannetje, voeg de chocolade toe en laat de chocolade (voorzichtig) smelten. Voeg naar smaak een beetje kaneel toe. Geniet ervan!"chocolademelk"

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *